Det Jødiske Museum i Berlin

© Jewish Museum Berlin, photo: Jens Ziehe

Jødisk Museum i Berlin er en bemærkelsesværdig institution, der dybt engagerer sig i at formidle den rige historie og kultur af det jødiske folk. Museet, der åbnede i 2001, er beliggende i en imponerende bygning i Kreuzberg designet af den verdenskendte Polsk-Amerikanske arkitekt Daniel Libeskind. Bygningens arkitektoniske struktur i sig selv, med dens zig-zag form, er en kunstnerisk fortolkning af den jødiske historie og erfaring, hvilket gør besøget til en unik og tankevækkende oplevelse. Den permanente udstilling er gratis og blev færdigrenoveret i 2020, hvor den fik fine anmeldelser i de tyske medier.

Museet er det største jødiske museum i Europa og præsenterer en omfattende samling af udstillinger, der spænder over århundreder af tysk jødisk historie, fra middelalderen til i dag. Besøgende kan udforske temaer som kulturel arv, religiøse praksisser, og de tragiske begivenheder under Holocaust. Udstillingerne er omhyggeligt kurateret og kombinerer artefakter, fotografier og interaktive elementer for at give en dybdegående forståelse af den komplekse jødiske arv.

© Jewish Museum Berlin, photo: Yves Sucksdorff

Fortiden møder nutiden

En af de mest bemærkelsesværdige elementer ved museet er dets Holocaust-tårn, en struktur, der symboliserer det mørkeste kapitel i jødisk historie. Besøgende går gennem et labyrintisk rum med skæve vægge, der skaber en klaustrofobisk og uforståelig oplevelse, der afspejler det kaos, som ofrene for Holocaust oplevede.

Jødisk Museum i Berlin formår at skabe en følelsesmæssig forbindelse mellem fortiden og nutiden ved at integrere personlige fortællinger og erfaringer. Dette gør museet til et sted, der ikke kun uddanner, men også rører ved besøgendes hjerter.

Selvom museet generelt får ros for sin unikke tilgang til at præsentere jødisk historie, kan nogle besøgende finde det udfordrende på grund af dets intense og følelsesmæssige indhold. Derudover kan de komplekse udstillinger være overvældende for dem, der ikke er fortrolige med jødisk kultur og historie.

Jødiske Museum Berlin

© Jewish Museum Berlin, photo: Yves Sucksdorff

En mørk historie

Det første jødiske museum i Berlin blev grundlagt den 24. januar 1933, seks dage før nazisterne officielt kom til magten. Museet blev opført ved siden af Neue Synagoge på Oranienburger Straße og præsenterede udover kuratering af jødisk historie også samlinger af moderne jødisk kunst. Man ønskede at bruge museet som et middel til at genoplive jødisk kreativitet og vise, at jødisk historie var en levende historie. 

Det originale museum blev lukket under Krystalnatten den 10. november 1938, af Gestapo, og museets inventar blev konfiskeret. Efter flere årtier tog interessen for et jødisk museum i Berlin igen fart, og i 1988 annoncerede Berlins regering en anonym konkurrence for det nye museums design. Daniel Libeskinds vision blev valgt i 1989, og byggeriet på det $65 millioner store museum startede i november 1992, efter at man i 1991 ellers midlertidigt havde annulleret projektet for at finansiere et bud på sommer-OL i 2020. Museet stod færdigt i 1999 og åbnede officielt den 9. september 2001, og det har siden tiltrukket over 15 millioner besøgende, hvilket gør det til et af de mest velbesøgte i Tyskland.

Alt i alt er Jødisk Museum i Berlin en betagende institution, der formår at formidle dybden af den jødiske arv på en tankevækkende og følelsesladet måde. Det er et must-besøg for enhver, der ønsker at forstå og værdsætte den rige historie og kultur af det jødiske folk.

© ANOHA – The Children’s World of the Jewish Museum, Berlin, photo: Yves Sucksdorff

ANOHA – Det Jødiske Børnemuseum 

Har man børn fra omkring 1 til 10 år, eller bare er nysgerrig, er det oplagt at planlægge et besøg på det jødiske børnemuseum “ANOHA” på den anden side af gaden, som på børnevenlig maner viser historien om Noahs Ark. Det er således også gratis, men hvis man ikke er klar til at stå i kø mindst en god time, kan man med fordel bestille billetter online, hvilket jeg klart vil anbefale. 

Guidet tur om Jødernes historie i Berlin

Har du interesser i en guidet tur i Berlin på Dansk, hvor man ser alle de Jødiske bydele, kulturarv og mindesmærker kan du læse mere om mine guidede ture her eller skriv til mig på olsentoursberlin@gmail.com, så kan jeg arrangere en tur lige efter jeres ønsker.